Technology

Подемот и падот на општина Аеродром

Со градбата на нови објекти влегуваат финансиски средства у општините. Кога би се стопирале градбите тогаш општините не би можеле да функционираат. 90 проценти од финансиските средства во општините доаѓаат од изградба на нови објекти.
Ова е дел од изјавата на И. Конески градоначалникот на Аеродром правдајќи се зашто без усул се гради у Аеродром.


Али пред да се сложите со него треба да разјасниме некои работи. Прво, дека со градбата на нови објекти влегуваат финансиски средства у општините - влегуваат, да бидеме искрени. Тука се слагам со него. Али дека со стопирање на градежните работи општините не би можеле да функционираат тоа не е тачно ама баш ич. Таман работа да е така. Според ова да речеме за 5 години кога више нема да има место кај да се гради у Аеродром општината нема да може да функционира? Јебига, нема место више ни за зграда ни за куќа ни за ништо и шо после, општината ќе пропадне? Тоа ли сака Ивица да го каже? Али не се секирајте Дромци, нема да пропадне пошто ова шо го кажува градоначалникот нема благе везе и апсолутно не е така.

Второ, изјавува дека 90 проценти од финансиските средства во општините доаѓале од изградба на нови објекти. Според ова кој што прави прави - Ивица издава само маркици за градба за да прибере пари у буџетот. Па ако е ова така тогаш можам и ја градоначалник да бидам. Ќе го сместам газот у фотеља ќе издавам маркици и ќе го пунам општинскиот буџет и сви сречно за Ниш. Али ви тврдам дека тоа не функционира така и општина не се води на тој начин. Ако 90 проценти му доаѓаат у буџетот од градежништвото тогаш или не го бива или така му чини, трето нема. Ја ипак мислам дека и двете, и не го бива и така му чини.

Или уште боље, ако е тоа така би можеле и магаре да туриме за градоначалник, ко што викаше една. За издавање маркици и обично магаре е квалификувано. Потури му документ, ќе лупне еден штамбиљ со тоа копитото и завршена работа. Башка магарево ќе кошта каде - каде поефтино. Ниту плата му треба, ниту службена кола, ниту скупи ручеци у кафана, ниту службени патувања, има да заштеди општината бааги пари. А не му треба ни швалерка. Тука се заштедува највише. Ќе му најдеме еднаш у годината да плесне некоја Магарица и завршена работа. Ех кога би било така.

Али ипак не е баш така. Ниту ја би можел да бидам градоначалник, ниту магаре некое би можело. А се плашам дека ни Ивица Коневски не е баш квалификуван за таа функција. Општина со уништавање на зеленило и со градење на згради не се води. Не иде да изградиш мал миљон згради и да речеш дека така треба и да се правдаш дека тоа е заради доброто на општината. Аеродром е една од најзагадените општини у свет баш поради тоа негово бетонирање. Се изградија згради што не може више ни да ги преброиш.

А да носиш нови Дупови пред сам истек на мандат како што тоа го направија Ивица и советниците со кое ќе се уништи и она малце зелено шо остана кај Мајчин Дом и покрај кејот на Вардар тоа па ич не иде и тука нешто смрди. Иако Аеродром е у голема мера више уништена општина ипак не треба да дозволиме и понатака да не јебат у здрав мозок. Ивица Коневски дефинитивно ќе изгуби на наредните избори али она што е уништено тешко ќе може да се поправи. Наредниот што ќе дојде за градоначалник ќе треба стварно да ги засука ракавите за да го поправи она што може да се поправи. Море ќе треба и без ракави да дојде за да не губи време на засукавање.

Текстот е прочитан page visitor counter
who is online counter blog counter
Подемот и падот на општина Аеродром Подемот и падот на општина Аеродром Reviewed by Скопски Солидарец on април 12, 2017 Rating: 5
loading...

Recent News

Related Posts No. (ex: 9)